
איך לבחור שמאי שיעניק לכם הערכה אמינה ומדויקת לנזקים שנגרמו לכם
עם כל הסימפתיה לאמרה 'כל ישראל אחים זה לזה', אף אחד לא חסין מפני התקלות עם גורם מפגע בבית או ברחוב. העיקר הבריאות, זה נכון, אבל פגיעה ברכוש, שעלולה להיווצר על-ידי אירוע חבלני ופלילי, כמו גם כתוצאה מתאונה או מאיתני טבע, מותירה את האדם הפשוט חסר אונים בבית מלא זכוכיות מנופצות ופנסתר עם כנף שבורה. כאן נכנס לתמונה השמאי, אשר תפקידו לתת הערכה מדויקת ואמינה למידת הנזק שנגרם. איך בוחרים שמאי כזה? מתי חברת הביטוח תשלח אליכם שמאי מטעמה? כיצד מתבצע תהליך הערכת השווי? ובאילו מקרים השמאי רשאי לקבוע שהאחריות הביטוחית חלה דווקא עליכם?

אם אתם רוצים שיבצעו עבורכם השוואת ביטוחים וכך תקבלו ביטוח שהינו גם זול וגם מספק, מלאו טופס באתר ותוכלו פעמים רבות להשיג הצעה טובה יותר שכן האתר מתווך ביניכם לכמה חברות ביטוח ויוצר כך תחרות. מלאו פרטיכם כעת!
מתי תזדקקו לשמאי
גם אם אתם מבוטחים בפוליסה יקרה ומקיפה, אין ספק שאם נגרם לכם נזק או פגיעה כלשהי אף חברת ביטוח לא תפצה אתכם על סבל ועוגמת נפש – שני המדדים שאי אפשר לכמת לכסף. עם זאת, הנזק שאולי נגרם לרכוש שלכם כן נמדד בכסף, שיקבע במידה רבה מה הסכום שחברת הביטוח צריכה לשלם לכם בגינו.לכן, לחברת הביטוח יש אינטרס לבדוק באופן המקצועי ביותר מהו עלות הנזק האמיתית שנגרמה לכם, אם בכלל. על מנת לעשות זאת, חברות ביטוח מעסיקות שמאים מומחים, שתפקידם להעריך את עלות הנזק ובמקרים מסוימים אף את עלות התיקון.
שמאי ביטוח הוא מומחה שמוסמך להעניק הערכות שווי על רכוש לפני או לאחר שניזוק. כל חברת ביטוח עובדת עם רשימה של שמאים, ובמידה ונגרם לכם נזק היא תבקש מכם לבחור אחד מהמומחים הנמצאים ברשימה. במידה ואתם מעוניינים לשכור את שירותיו של שמאי אחר שאינו מופיע ברשימה, יתכן וחברת הביטוח תדרוש מכם לשלם מחיר השתתפות גבוה יותר. אם ברצונכם לבחור שמאי, רצוי לבחור שמאי עליו קיבלתם המלצות. לשם כך תוכלו להתייעץ עם חברים, בני משפחה, עמיתים לעבודה או כל אחד אחר שעשוי להעניק לכם המלצה על שמאי טוב ואמין. המלצה של לקוחות על שמאי תוכל לתת לכם ביטחון שאתם עובדים עם האדם הנכון.
המרכיבים הנוספים הנכללים בעבודתו של השמאי
מעבר לבדיקת הערך של הרכוש שנפגע והערכת הנזק, השמאי יבדוק גם האם הנזק נגרם בנסיבות המכוסות על ידי חברת הביטוח והאם נקטתם בכל אמצעי הזהירות וההגנות עליהן הצהרתם מראש בפוליסה שלכם. דוגמה לכך עשויה להיות במקרה בו יש בביתכם גלאי עשן שלא פעל בשעת שריפה, ולפיכך נגרמו נזקים. במקרה זה, ובהנחה שבפוליסה מצוינת העובדה שבביתכם מצוי גלאי עשן מתפקד, חברת הביטוח תראה בכם כנושאים בחלק מן האחריות הביטוחית.
נושא נוסף שהשמאי יבחן הוא האם הערכת השווי של הרכוש שניזוק אכן תואמת את עלותו האמיתית. כך למשל, אם בבעלותכם שולחן עתיק שרכשתם ב-12,000 ש"ח והצהרתם על מחירו לביטוח, יתכן והשמאי יקבע כי השולחן שווה רק 5,000 ש"ח – כלומר, רכשתם את השולחן בעלות גבוהה הרבה יותר משוויו האמיתי. זכרו, חברת הביטוח מחויבת אך ורק לשווי האמיתי של הרכוש שלכם ולא לשווי אחר – גם אם זו הייתה עלותו בעת רכישתו.
לאילו נתונים יזדקק השמאי מכם
שמאי אמנם מתמחה בקביעת נזקים על סמך ניסיונו המקצועי, אך מומלץ שתספקו לו נתונים רבים ככל האפשר על מנת לסייע לו. כך למשל, אם ברשותכם מסמכי רכישה, תעודות כלשהן המעידות על שווי או בעלות וכדומה – רצוי להעבירן לעיונו. אם כבר ביצעתם הערכת שווי על פריט זהה בעבר כדאי להעבירה לעיונו של השמאי. כך למשל, פעמים רבות חקלאים בישובים מסוימים סובלים מגניבות של ציוד יקר. במקרה זה, יתכן והערכת נזק שנעשתה כבר בעבר תקל על השמאי ואף תזרז תהליכים.
מהי מחויבותו של השמאי כלפיכם
למרות שהשמאי מייצג את חברת הביטוח ולפיכך את האינטרס שלה לשלם לך כמה שפחות – על השמאי לפעול ללא משוא פנים וללא תלות בכל גורם שהוא. ה-"לקוח" היחיד שעל השמאי לשרת הוא האמת. בנוסף, מאחר ותנאי השוק משתנים ללא הרף, על השמאי להיות מעודכן במחירים ובפרטים העדכניים ביותר.
מה קורה לאחר שהשמאי סיים את הבדיקות שלו
עם סיום עבודתו על השמאי להעביר אליכם עותק מאומדן הנזק שלו. במידה ואתם סבורים כי השמאי פעל באופן לא מקצועי או בהיעדר יושרה, או אם יש לכם מחלוקת כלשהי על סעיף מסוים במסמך, זכותכם לערער לחברת הביטוח על הערכתו. מצד שני, גם לחברת הביטוח מותר לערער על החלטת השמאי במידה והיא סבורה כי האומדן שנקב בו אינו נכון.
לכל שמאי התמחות בנושאים ספציפיים
מקצוע השמאות עצמו נחלק לכמה תחומים, כאשר כל שמאי עוסק בתחום התמחות ספציפי על פי מקצועות המשנה הבאים:
- שמאי רכב: שמאי רכב מתמחה בהערכת עלות התיקון או עלות הנזק של רכב שנפגע בתאונה או בכל דרך אחרת (חבלה זדונית למשל). בנוסף, שמאי רכב מוסמך לקבוע מהו מחיר השוק של רכב משומש ומה שיעור ירידת הערךבעקבות נזק שנגרם לו כתוצאה מתאונת דרכים. בנוסף, לעיתים, ובמידה וקיימת תביעה בבית משפט בעקבות תאונה, יתכן ותידרשו חוות דעת של שמאי רכב בנושאים טכניים שונים.
- שמאי רכוש: שמאי הרכוש מתמחה בהערכת רכוש והערכת נזק שנגרם לרכוש. נזק כזה עלול להיגרם כתוצאה מגניבה, שריפה, פריצה, השחתה וכדומה. כך למשל, אם בבעלותכם אלבום בולים מבוטח שנגנב ואשר הכיל בולים נדירים, שמאי הרכוש יקבע מה ערכו, ולפיכך מה הסכום שחברת הביטוח תשלם לך כפיצוי.
- שמאי ימי: השמאי הימי עוסק בהערכה של כלי שיט, מטענים ימיים (כגון מכולות), מטען שנשלח באמצעות הובלה אווירית או יבשתית. מקרים בהם תידרשו הערכת שמאי הם כאשר נגרם לתכולה נזק כתוצאה מההובלה או בעקבותיה.
- שמאי חקלאי: תחום שמאות בחקלאות נחלק אף הוא לשני תחומים: שמאות עבור גידולים חקלאיים ועבור ציוד חקלאי. שמאי חקלאי מתמחה בהערכת גידולים חקלאיים והנזקים שנגרמים להם מסיבות שונות, כגון פגעי מזג אוויר וטבע, נזקים כתוצאה מחבלה מכוונת (הצתה, רמיסה וכדומה), ועוד. בתחום הציוד החקלאי השמאי ידע לאמוד נזק לציוד, כגון מחרשות, חממות, ציוד השקיה וריסוס ועוד, או מה שוויו במידה ונגנב.
- שמאי סוקר: שמאי סוקר מתמחה בסיקור סיכונים עבור חברת הביטוח, ומעניק לה המלצות כיצד להקטין סיכונים. כמו כן, סוקר מתמחה אף הוא בהערכת רכוש לצורך ביטוח.
- שמאי מקרקעין: שמאי מקרקעין מתמחה בתחום הנדל"ן, ובין השאר מעניק הערכות שווי לנכסים במסגרת תהליכי רכישה או מכירה.
טיפ: על השמאי להיות בעל תעודת הסמכה, כאשר שמאי רכב ושמאי מקרקעין חייבים להיות גם בעלי רישיון וגם בעלי הסמכה ממשרד התחבורה או ממועצת שמאי המקרקעין. זכותכם לבקש מהשמאי אסמכתאות המעידות על התעודות שברשותו ותחום התמחותו.