
כל אדם עשוי להיקלע למצב כלכלי קשה ולחובות כספיים עצומים שאינו מסוגל לפרוע. הסיבות לקושי הכלכלי עשויות להיות רבות ומגוונות, בין השאר בעקבות פיטורים ממקום העבודה, השקעה בעסק שלא צלחה, מחלה קשה, הפסד כספי בבורסה, השקעה לא מוצלחת ועוד. כאשר אדם שרוי במצוקה כלכלית הוא יתקשה לעמוד בנטל תשלומי ההחזר של המשכנתא, מכאן הדרך קצה לריביות גבוהות בגלל פיגורים בתשלום המשכנתא, מכתבי התראה מאיימים ופתיחת תיק בהוצאה לפועל נגד החייב.

במקרים קיצוניים אין לבנק אפשרות אחרת להשיב את כספו אלא באמצעות הליך מימוש הנכס במסגרת הליך פשיטת רגל ומינוי כונס נכסים. הבנקים אינם מעוניינים להגיע למצבים אלה לכן אם נמצאים בתקופה כלכלית קשה או כאשר אתם יודעים כי לפניכם תקופה לחוצה שלא תאפשר לכם לשלם בזמן את תשלומי המשכנתא החודשיים, הדרך הנכונה והיעילה ביותר היא לתאם פגישה בבנק ולנסות למצוא יחדיו פתרון המקובל על שני הצדדים.
תשלומי משכנתא בפשיטת רגל
בעת לקיחת משכנתא הבנק משעבד את הנכס כדי להבטיח את כספו, הנכס המשועבד אינו נכלל ברשימת הנכסים של החייב הנמצא בהליך פשיטת רגל, לכן הליך מימוש המשכנתא לא כפוף לעיכוב ההליכים במסגרת צו כינוס לנכסי החייב. כאשר אדם חייב בפשיטת רגל אינו משלם את תשלומי המשכנתא לבנק, הבנק יכול לפתוח נגדו בהליכי מימוש המשכנתא כדי להשיב את כספו. עם זאת, הבנק כפוף לפיקוח בית המשפט האחראי על הליך פשיטת הרגל של החייב ועליו להגיש בקשה מסודרת לתיק פשיטת רגל (פש"ר) של החייב.
בית המשפט בוחן נושאים כמו האם באמת קיימים פיגורים בתשלומי המשכנתא לבנק, האם הבנק נתן לחייב בפשיטת רגל הזדמנות לסלק את הפיגורים שצבר בתשלומי המשכנתא, מהו שווי הנכס בהשוואה ליתרת המשכנתא, ומהו היקף החובות של החייב.
חשוב להדגיש כי למרות סעיף בחוזה המשכנתא המאפשר לבנק לממש את הנכס כאשר הלווה נמצא תחת הליך פשיטת רגל, הבנק אינו ממהר לפתוח בהליכי מימוש כל עוד אין פיגורים בתשלומי המשכנתא. במקרים בהם הלווה נמצא בהליך פשיטת רגל ומפגר בתשלומי המשכנתא הנושא יועבר לטיפול במישור המשפטי, יש לזכור כי כונס הנכסים רואה לנגד עיניו את הרווח במימוש הנכס של החייב לכן הוא עלול לטרפד ניסיונות של החייב להגיע להסדר חוב.
כאשר החייב אינו מפגר בתשלומי המשכנתא, הנכס רשום בטאבו על שמו, והנכס משמש כדירת מגורים עבורו, מצבו של החייב טוב יותר והוא מוגן באמצעות חוק הגנת הדייר ועל פי פקודת פשיטת הרגל.
אם הנכס לא רשום בטאבו על שם החייב והוא מפגש בתשלומי המשכנתא יכולים הנושים לממש את הנכס, כל עוד בית המשפט משתכנע כי ההליך בעל תועלת כלכלית לנושים ואינו כרוך בפגיעה משמעותית בחייב ובבני משפחתו.
מומלץ לקריאה נוספת
חוק הגנת הדייר
חוק הגנת הדייר קובע כי חייב בפשיטת רגל המאבד את זכותו בדירת המגורים עליה לקח משכנתא יהפוך לדייר מוגן, לכן לא ניתן לפנות אותו מהנכס, אלא רק במקרים מסוימים. הנאמן הממונה על נכסי החייב יכול למכור את הדירה אך הבעלים החדשים לא יוכל לפנות את החייב המתגורר במקום. אם החייב לא רשום בטאבו כבעל הנכס הוא יהיה מוגן מכוח פקודת פשיטת רגל, ויהיה ניתן לפנות אותו מהנכס רק כאשר בית המשפט נוכח כי יש פתרון מגורים חלופי לחייב ומשפחתו או ביכולתו לשלם שכר דירה.
למידע נוסף בנושא תשלום משכנתא בהליך פשיטת רגל השאירו פרטים באתר וצוות המומחים של המרכז הישראלי לצרכנות פיננסית יחזור אליכם בהקדם. בנוסף, תוכלו לקבל הצעה אטרקטיבית למשכנתא נוחה ולפתרונות מימון אטרקטיביים נוספים.