
כיצד לנהל משכנתא?
מתכוונים לקחת משכנתא? אם עניתם כן, או אולי, או נראה, כדאי לכם להתייעץ עם יועץ משכנתאות שמבין בזה דבר או שניים. אבל היי, גם אנחנו מבינים בזה דבר או שניים, ולכן ריכזנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי ללקיחת משכנתא. אז בכדי שתובילו ולא תובלו בסבך של מונחים מסורבלים, עיינו במדריך הזה לפני שאתם בוחרים משכנתא. המדריך כתוב באופן פשוט ונהיר ולגמרי לא משפטי, מה שמהווה עבורכם יתרון, אולם לצד זאת זכרו גם כי מדריך זה הינו שירות בלבד ואינו משמש מסמך משפטי מחייב. לכן, מומלץ גם להתייעץ עם גורם מוסמך לפני כל החלטה חשובה, כמו למשל בחירת משכנתא.

מה גובה המשכנתא שיש לקחת
גובה המשכנתא צריך להתחשב לא רק בעלות הדירה כי אם גם בעלויות הנוספות שמסביב לרכישת דירה. באופן גס, רצוי לסכום עלויות אלו:
- סכום הדירה – כמובן, זה הבסיס של המשכנתא
- דמי פתיחת תיק משכנתא – דמי פתיחת תיק נעים לרוב בין 0.25% ל-0.6% מסכום ההלוואה, תלוי אם מדובר בהלוואה לדיור/לא לדיור, במטבע ישראלי או מט"ח וכדומה. שימו לב שאם לקחתם משכנתא של מיליון שקלים ואתם משלמים 0.55% דמי פתיחת תיק, מדובר בחמשת אלפים וחמש מאות ש"ח. לכן כדאי להשוות תעריפונים ולהתמקח על גובה עמלה זו.
- דמי תיווך – אם הסתייעתם במתווך, מקובל לשלם בין אחוז לשלושה אחוזים דמי תיווך. שימו לב שאחוז זה נתון למיקוח, כדאי להתמקח עם המתווך, לעיתים אפשר לצאת עם דמי תיווך אפסיים שכן בעל הדירה משלם גם הוא דמי תיווך לעיתים.
- תשלום לעורך דין – לא כדאי לחסוך בסעיף זה על העסקה היקרה בחייכם. לרוב התשלום הוא חצי אחוז עד אחוז מערך הדירה (בעסקאות מורכבות מומלץ לשכור עורך דין מתמחה שקיבל המלצות שכן החיסכון בדמי הטרחה עלול לעלות לכם ביוקר*).
- תשלום שכר טרחה לעורך הדין של הקבלן – כאשר רוכשים מקבלן, מחייב אתכם לרוב הקבלן בתשלום לעורך הדין בגובה 1.5% בתוספת מע"מ.
- מס רכישה – זהו מס שמשלמים למדינה ברכישת נכס. המס נע בשיעורים של חצי אחוז עד חמישה אחוזים, תלוי בסוג הנכס ובמצבכם (אם יש לכם עוד דירה או שזו הדירה הראשונה). באתר רשות המיסים ניתן לחשב את מס הרכישה במחשבון מס רכישה
- הצמדה למדד או לדולר – לעיתים בעלי דירות מצמידים את התשלום למדד. לעיתים המחיר הוא בדולרים. רצוי שאת החיסכון שלכם לדירה תצמידו גם אתם בהתאם, בכדי שלא יהיו הפתעות מיותרות
- שיפוצים – הוצאות על שיפוצים יכולות להסתכם בעשרות אלפי שקלים, כדאי לקבל החלטה מראש אם נדרשים שיפוצים ואם כן לקבל אמדן על השיפוצים והצעות מחיר כדי לא להיות מופתעים.
- הוצאות מעבר דירה – מובילים, אחסון, צביעה וכדומה. כמה אלפי שקלים בודדים
- ריהוט ומוצרי חשמל – לרוב בין עשרים לשבעים אלף ₪. תלוי אם באתם מדירה קיימת ובכמות הריהוט ומוצרי החשמל שאתם מביאים איתכם. אנשים נוטים לזלזל בסעיף זה ואז או שמוצאים עצמם בדירה גדולה וחדשה יושבים על רצפה קרה ואוכלים מהרצפה, או שנכנסים להוצאות שלא תוכננו. כדאי להכניס עלויות אלו למשכנתא שתיקחו
- סכומים קטנים נוספים – שמאי 300 – 600 ש"ח, יפוי כח של נוטריון 200-300 ש"ח, חיבורים לגז וחשמל (אם זו דירה חדשה) 1000-2000 ש"ח
- מזומנים בחשבון העו"ש
- חסכונות נזילים, אגרות חוב, מקמי"ם, קרנות שונות, מניות וכדומה
- קרן השתלמות שעומדת להיפתח, סכום שעומד להתקבל (בחתונה למשל)
- דירה שאתם מוכרים בכדי לממן את קניית הדירה החדשה
* אם אין לכם עדיין עורך דין, אני מציע בחום כי תקבלו המלצות על עורך דין ממישהו שאתם סומכים עליו ולא להסתמך על פרסומות. אני יכול כרגע להמליץ על עו"ד ניר קמחי 054-4885777 שמתמחה בעסקאות נדל"ן, ובעתיד אכניס מערכת המלצות מסודרת.
קביעת ההחזר החודשי ותקופת המשכנתא
גובה ההחזר החודשי ותקופת ההחזר תלויים זה בזה. אם נחזיר יותר כל חודש, נוכל לסיים את המשכנתא מהר יותר. כולנו רוצים לסיים עם המשכנתא מהר ככל שניתן, אך צריך להיזהר לא להכניס את עצמנו ללחץ שנתקשה לעמוד בו.
- גובה ההחזר החודשי המקובל הוא עד שליש מההכנסה החודשית נטו של שני בני הזוג. יש להיזהר מלהיות אופטימיים מדי ולהתבסס על ההכנסה הנוכחית. בתקופת משבר ההיי-טק היו משפחות רבות שאף נקלעו לקשיים בשל ירידה במשכורת שעליה ביססו את המשכנתא, ולכן מומלץ להיות זהירים ככל שניתן ולהתבסס על הכנסות ודאיות. רצוי גם לחשוב על העתיד, האם אחד מבני הזוג צפוי להוריד במשכורתו, אולי עקב הגדלת המשפחה, האם הההוצאות צפויות לגדול מסיבות כאלו ואחרות (צריך לזכור שכאשר עוברים לדירה חדשה, לעיתים יש עלויות נוספות הגדלות דוגמת ארנונה, חשבונות חשמל וכדומה).
- משך חיי המשכנתא המקובל הוא עשרים עד עשרים וחמש שנה. ניתן כמובן לקחת גם משכנתא לחמש שנים או לשלושים שנה. יש לזכור שככל שנסיים עם המשכנתא מהר יותר, כך נשלם פחות ריבית בסך הכל, שכן הריבית נצברת לאורך זמן (ריבית דריבית). מומלץ לבדוק כמה תקופות החזר שונות ואיך הן משפיעות על גובה ההחזר החודשי, ולראות אם ניתן להגיע לתקופת החזר וגובה החזר שמתאימים לכם ונראים סבירים.
פתיחת תיק משכנתא
עוד לפני שמצאם דירה, כדאי לגשת לבנק למשכנתאות ולקבל אישור ראשוני למשכנתא. אישור זה אינו מחייב אתכם, אך מהווה מסמך של הבנק שמאשר כי אתם יכולים לקבל משכנתא בגובה מסוים ובתנאים מסוימים שנקבעו. חבל למצוא דירה מקסימה ולגלות מאוחר מדי שלעולם לא תוכלו לגייס משכנתא לדירה זו.
- הסכום למשכנתא שאושר לכם
- תנאי המשכנתא שאושרה לכם (ריבית קבועה או משתנה, משכנתה צמודה או לא צמודה וכדומה)
- תוקף האישור – לרוב ניתן לשלושה חודשים
- תנאים לקבלת אישור סופי – מסמכים ובטחונות שנדרשים מכם על מנת לקבל את המשכנתא
מציאת דירה וסגירת משכנתא
בשלב זה אתם מכתתים רגליים בין דירות שונות, מוצאים את דירת חלומותיכם וחוזרים לבנק. רצוי מאוד, למרות שקיבלתם אישור עקרוני מבנק מסוים, לבדוק את התנאים גם בבנקים אחרים. הבנק יבקש מכם להציג בפניו מסמכים רבים בהם תעודות זהות, חוזה קנייה, נסח טאבו ועוד. כדאי לוודא אם אתם זכאים להלוואה של משרד השיכון (קראו עוד על כך בזכאות משכנתא) שתאפשר לכם הלוואה בתנאים מועדפים.
ריבית משכנתאות
ריבית משכנתאות צמודת מדד
ריבית פריים
ריבית משכנתאות קבועה
ריבית משכנתאות משתנה
ריבית משכנתאות בטוחה
גלו איזו משכנתא הכי טובה אתם יכולים להשיג, מלאו טופס באתר ותוכלו פעמים רבות להשיג תנאים טובים יותר שכן האתר מתווך בינכם לכמה בנקים למשכנתאות ויוצר כך תחרות. מלאו פרטיכם כעת