לפתוח חשבון בנק ולצאת ברווח

שלט כניסה של בנק

כל העצות וכל מה שחשוב לדעת לפני פתיחת חשבון בנק

כבר שנים רבות שאנשים לא מפקידים את המשכורת החודשית שלהם מתחת לבלטות, אלא פותחים חשבון בנק לשם כך ולשם הניהול הפיננסי של כספיהם. אך אליה וקוץ בה – כמו בכל רכישה של מוצר אחר, גם פתיחה של חשבון בנק וניהולו עולים כסף בשל העמלות שמשלמים. לראיה, משפחה ממוצעת בישראל מוציעה כחמש מאות ש"ח בשנה על עמלות לבנק. אבל חשבון בנק, בניגוד לרכישת מוצרים אחרים, הוא כמעט התחייבות, שהרי לא כל אחד ממהר להחליף בנק. מכיוון שכך הם פני הדברים, כדאי לסקור היטב את השיקולים בפתיחת חשבון בנק ולהבין למה כדאי לשים לב וממה כדאי להימנע.

 בצע סקר שוק לפני פתיחת החשבון

חשבון בנק הוא מוצר ככל המוצרים שמחירו ותכונותיו שונים מיצרן ליצרן. אם תחליט לרכוש טלוויזיית פלזמה סביר להניח שתערוך סקר שוק ותשווה מחירים לפני הקניה וכך כדאי גם בפתיחת חשבון בנק. בדומה לטלוויזיה, לחשבונות הבנקים השונים יש תכונות שונות ומחירים שונים. את הטלוויזיה סביר להניח שתחליף בדגם חדש ומתקדם יותר בעוד כמה שנים, אבל את חשבון הבנק בדרך כלל לא תחליף כל כך מהר.

מה צריך להביא?

חובה להציג תעודת זהות במעמד פתיחת חשבון הבנק. ע"פ חוקי מדינת ישראל לא ניתן לפתוח חשבון בנק לאזרח ישראלי אלא בהצגת תעודת זהות, רישיון נהיגה או דרכון לא יועילו. במידה ומדובר בחשבון משותף (בני זוג לדוגמא) חובה על שני השותפים להיות נוכחים במעמד פתיחת החשבון.

מה כדאי לבדוק בפתיחת חשבון בנק?

תנאים פיזיים של הבנק והסניף:

  • מיקום גיאוגרפי של סניף הבנק – האם סניף הבנק נמצא בדרך שלך- לעבודה, לבית, למכון הכושר וכך לא תצטרך לערוך אליו נסיעה מיוחדת.
  • חניה – האם יש חניה נוחה ופנויה ליד סניף הבנק או שכל הגעה לבנק כרוכה במבצע לוגיסטי מורכב ויקר שיגרום לך לוותר על התענוג.
  • ימי עבודה בשבוע – מרבית הבנקים עברו לחמישה ימי עבודה בשבוע בחלק מהסניפים ואז סניף הבנק סגור ביום ראשון או ביום שישי. בדוק איך זה מסתדר עם הלו"ז שלך.

תנאים ועלויות כלליות:

  • מבצעים מתנות והנחות – בדוק היטב מה עומד מאחורי הסיסמאות, ועד כמה נחוץ לך עוד מכשיר MP3, לפעמים כדאי לוותר על מתנה בתמורה לריבית נוחה יותר על מסגרת האשראי.
  • עמלות – לאחר הרפורמה שביצע בנק ישראל לכל עמלות הבנקים יש אותן שמות אבל בכל מקום יש להן עלות שונה. כדאי לבדוק מה מחירן של העמלות העיקריות בהן תשתמש כגון: משיכת מזומן, משיכת שיק, זיכוי חשבון, הוראת קבע וכו'. ניתן למצוא את תעריפי העמלות באתרים של הבנקים וכן לערוך השוואה בין הבנקים באתר של בנק ישראל.
  • הטבות למגזרים שונים וארגונים – לבנקים השונים ישנם הסכמים עם חברות פרטיות ואיגודים על מתן הטבות לכל מי ששייך לאותה קטגוריה. בדוק היטב מהן ההטבות והאם ההטבות הנ"ל רלוונטיות עבורך- לדוגמא: אם אתה לא מחזיק דולרים בבנק לא תהיה משמעות לכך שהבנק נותן הטבה של 50% בהמרת מט"ח.

ניהול שוטף של החשבון:

  • מסגרת אשראי – מהו גובה מסגרת האשראי שמציעים לך בבנק ומהי הריבית שתשלם עליה.
  • סוג החשבון – בכל בנק יש מסלולי חשבונות שונים ללקוחות בעלי רמות שכר שונות ועושר פיננסי שונה, ולא מדובר רק בסוגים הרגילים של חשבון סטודנט, חייל וכו' אלא במגוון רחב יותר. לפעמים ניתן להשפיע על סוג החשבון שיפתח לך ובכך לחסוך כסף רב בעמלות.
  • אפשרויות ההתקשרות והשליטה בחשבון הבנק – אינטרנט, אימייל, מסרונים, צ'אט – מהן דרכי ההתקשרות שלך עם הבנק וכמה זה עולה.
  • קבלת כרטיסי אשראי ופנקסי שיקים באמצעות שליח – במידה ואתה חושב ששירותים אלו הם חשובים לך, בדוק האם הבנק נותן שירותים אלו ומה עלותם.
  • המימד האנושי – למרות שהפקיד האדיב והנחמד שפגשת היום אולי לא יהיה בסניף מחר, ולמרות שאולי ביום אחר הפקיד יהיה פחות נחמד, עדיין כדאי לעצור רגע, להסתכל סביב ולחשוב האם המקום נעים, האם אתה חש בבנק בנוחות, האם יש אוירה טובה ומקצועית שתגרום לך להרגיש בנוח לנהל כאן את עניינך העסקיים.

והכי חשוב: השווה והתמקח. בדוק לפחות שתי הצעות מבנקים שונים הסמוכים אליך (לעיתים אפילו השוואה בין שני סניפים שונים של אותו הבנק, תאפשר לך להשיג תנאים נוחים יותר שכן לכל סניף יעדים משלו). אם תגיע לבנק אחד עם הצעה שקיבלת בבנק אחר, הם ישתדלו להשוות את התנאים ולשפרם (גובה ריבית על מסגרת אשראי, גובה ריבית על פקדונות וכדומה).

 

קראו עוד כיצד לסגור חשבון בנק ומהי הדרך הפשוטה ביותר להעביר את חשבון הבנק שלכם