
אנשים מבוגרים שנדרשים לשאלת הגיל במקומות עבודה, בנסיעה לחו"ל או ברכיבה על אופניים, נוטים לומר את המשפט המנצח: זה לא הגיל, זה התרגיל. אלא שלבנקים יש תרגילים אחרים ביחסם למשכנתאות אותם מבקשים אנשים מבוגרים, משום שבמשכנתאות כמו במשכנתאות יש הגבלות, ואחת מהן היא הגבלת הגיל.

עד איזה גיל אפשר להתחיל
מרבית האוכלוסייה שמבקשת משכנתא נעה סביב גילאי השלושים עד 45 של המעמד הבינוני. בניגוד להלוואות אחרות, משכנתא נועדה בראש ובראשונה לצורך מימון רכישת דירה ונכסים יקרים, דבר המצריך מחויבות עמוקה ופריסת תשלומים נרחבת לאורך שנים רבות. הבנק רוצה להיות בטוח שהאדם שלווה את המשכנתא יהיה בעל יכולת החזר גבוהה, כלומר בעל יכולת השתכרות יציבה לאורך השנים הקרובות, לעיתים אפילו בטווח של עשרים שנה. לכן, בנקים רבים נוטים להגביל את הגיל המאפשר לקיחת משכנתא לגיל מקסימלי שנע בדרך כלל אחרי גיל 60 וכמעט תמיד התנאי הוא שתום החזר המשכנתא יחול כאשר הלווה יהיה בן פחות מ-75. הדבר תלוי גם במשתנים נוספים, כמו יכולת החזר ונכסים שונים, כך שזוהי בהחלט לא המילה האחרונה.
איך לקבל משכנתא גם אחרי גיל שישים
בזמן בקשות למשכנתא, מסתכלים הבנקים על יכולת ההשתכרות החודשית, על יכולת ההחזר, על המצב הבריאותי וכושר התפקוד, וכמובן, לא נכחיש, קשה יהיה לתת משכנתא בת עשרים שנה לאדם בין 70, גם אם הוא בריא כמו שור וצלול כמי מעיין. הגיל משחק תפקיד גם בנושא הזה, בעיקר מפני שמדובר על יכולת החזר חודשית של הלוואה גדולה. לעומת זאת, לא כל מי שמבקש משכנתא לאחר גיל 60 זקוק למימון רכישת דירה, אלא לשיפוץ הדירה, למימון ציוד רפואי יקר, לרכישת דירה שנייה או דירה לבניו, ועוד. מאחר ומרבית מבקשי המשכנתא מעל גיל זה צברו בחייהם נכסים כמו דירה המצויה בבעלותם, יוכל הבנק להציע להשמיש את הדירה כעירבון להחזר חוב המשכנתא לאחר תקופת הפירעון, במידה ולא יעמדו בתשלומים. הבנק יכול לתת הלוואה של חצי משווי הדירה, למשל, ולאחר פטירת מבקש המשכנתא תימכר הדירה במחיר השוק לטובת הבנק (כולל ריבית) ויורשיו של האדם שלקח את המשכנתא יקבלו את יתרת הסכום, לאחר הסדר שייחתם בעת לקיחת ההלוואה.