קבוצת רכישה היא התארגנות של אנשים פרטיים כדי לרכוש קרקע ולבנות עליה פרויקט מגורים משותף, וזאת במטרה להוזיל עלויות, לחסוך פערי תיווך מצד יזמים וחברות בנייה, ובמקרים מסוימים אפשר גם לבחור את השכנים בבניין.
יש גם קבוצות רכישה המאורגנות באמצעות חברה מנוסה שתפקידה לנהל את רכישת הקרקע והבנייה, עם זאת לאחר פרשות כמו ענבל אור ומקרים נוספים, וגם בגלל פרויקט מחיר למשתכן, שוק קבוצות הרכישה בארץ הצטמצם מעט, אך בשנה החולפת הנתונים מראים כי השוק התאושש וחלה עלייה בפעילות קבוצות הרכישה.
האם כדאי עדיין לקנות דירה בקבוצת רכישה?
ישראלים רבים מתקשים לרכוש כיום דירה בגלל העלייה המתמדת במחירי הנדל"ן בארץ ובגלל יוקר המחיה. לכן, האפשרות לרכוש דירה באמצעות קבוצת רכישה עדיין קורצת לרבים, בעיקר לנוכח העובדה כי ניתן להוזיל עלויות ולרכוש דירה במחיר יחסית שפוי ובמיקום אטרקטיבי, וגם אין צורך להתמודד עם כל הביורוקרטיה הסבוכה כאשר מעוניינים לרכוש נכס לבד. יש יתרונות נוספים כמו בחירת שכנים בעלי מאפיינים דומים ואפשרות להכיר את השכנים לפני קבלת המפתח.
לרכישת דירה במסגרת קבוצת רכישה לעומת רכישת דירה מקבלן יש יתרונות מבחינת מיסוי. כדאי לדעת כי המיסוי על קבוצות רכישה נמוך יותר מאחר ויש פיצול בין העסקה לרכישת הקרקע לעסקת הבנייה, את הקרקע רוכשת קבוצה ולא חברה לכן החברים בקבוצת הרכישה אינם חייבים בתשלום מע"מ, אלא אם רוכשים את המגרש ממינהל מקרקעי ישראל.
בנוסף, חברי קבוצת הרכישה פטורים מתשלום מע"מ בגין היטלי פיתוח הקרקע, ועליהם לשלם רק כ-5% מס רכישה על הקרקע בלבד לעומת עלות המס הגבוהה יותר שיש לשלם בעת רכישת דירה מוגמרת בגלל שהמס מוטל על שווי המכירה של הדירה כנכס בנוי ולא רק על הקרקע.
כמו בכל תחום בחיים, חשוב לדעת מראש מהם היתרונות והחסרונות של קבוצות רכישה לרכישת נדל"ן. לאחר שציינו חלק מהיתרונות ראוי לציין גם את החסרונות לרכישת דירה בקבוצת רכישה, בין החסרונות:
- חוסר ודאות לגבי עלות סופית של הדירה
- חוסר ודאות לגבי מפרט טכני, גודל הדירות וסטנדרט הבנייה
- מימון בנקאי יקר יותר
- חוק המכר אינו חל על קבוצת הרכישה
- עלות הקרקע עשויה להיות גבוהה ממחירי השוק ולפגוע בכדאיות העסקה
- סיכון בבחירת קבלן ובעלי מקצוע חסרי ניסיון
- היעדר ניסיון מקצועי בתחום הבנייה והנדל"ן של מארגני הקבוצה
מעקב משרד האוצר אחר קבוצות רכישה
בעקבות עלייתן המתמדת של קבוצות רכישה במרכז הארץ ובאזורים נוספים החל מעקב של משרד האוצר אחרי פעילות קבוצות הרכישה, גם רשויות המס בישראל נדרשות לנושא ועוקבות אחרי היבטי המיסוי הנוגעים לנושא. למשרד האוצר יש כוונה לצמצם את פעילות קבוצות הרכישה כדי לקדם את תכנית מחיר למשתכן של שר האוצר משה כחלון.
משרד האוצר מושפע גם מפעילות הלוביסטים של חברות ויזמי הבנייה. חברות הבנייה מעוניינות שמחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות, וכאמור משרד האוצר מעוניין לקדם פרויקטים במסגרת מחיר למשתכן. חשוב לזכור שפרויקט מחיר למשתכן מוריד את ערך הקרקע כדי להוזיל את עלות הדירות, בעוד שקבוצת רכישה משלמת מחיר מלא על המגרש, ואף נעשו ניסיונות למסות את העסקה לרכישת הקרקע, אך מארגני קבוצות הרכישה מצאו פתרון יצירתי לעקוף זאת.
לשאלות ולמידע מקצועי נוסף בנושא היתרונות והחסרונות של קבוצות רכישה לרכישת נדל"ן השאר פרטים באתר ונחזור אליך בהקדם. המומחים של המרכז הישראלי לצרכנות פיננסית מסייעים ללווים רבים לקבל משכנתא נוחה וייעוץ פיננסי מתקדם כדי לקבל החלטות כלכליות נכונות, בין השאר האם לרכוש דירה בקבוצת רכישה, מהם הסיכונים, מהם היתרונות וכדומה.