השוואה בין קרנות השתלמות – איזו קרן השתלמות הכי משתלמת?

כפתור במקלדת של חסכון בכסף

כיצד לערוך השוואה בין קרן השתלמות אחת לאחרת? 

השוואה בין קרנות השתלמות היא צעד חשוב שכל חוסך צריך לבצע כאשר הוא משקיע בקרן השתלמות. לא כל הקרנות טובות, ולא כולן משתלמות לכם, ולכן מומלץ להתמקד בכמה פרמטרים חשובים. למשל, כאשר משווים בין קרנות שונות, יש לשים לב למספר מדדים שונים אשר רלוונטיים לכל אחד מאיתנו. שני המדדים הראשיים שמקובל להתייחס אליהם הינם רמת הסיכון והתשואה של הקרן. לרוב, נצפה שמדדים אלו יהיו ביחס הפוך (ככל שקרן לוקחת יותר סיכונים, הסיכויים שלה להשיג תשואה גבוהה עדיפים ולהיפך). עד כאן טוב ויפה. מה עוד חשוב להשוות? החוסן של הגוף המנהל את הקרן, למשל, כמו גם רמת השירות שנקבל במקרה הצורך וגובה דמי הניהול כמובן (יש המחשבים תשואה נטו שהינה תשואה בניכוי דמי ניהול וכך מקבלים נתון פשוט ורלוונטי). אופן ההשוואה דומה בחלקו לדרך בה משווים אפיקי חיסכון אחרים דוגמת קרנות פנסיה, קופות גמל.

 המדדים העיקרים להשוואה בין קרנות השתלמות

תשואה – הכסף שאתם משקיעים בקרן השתלמות מושקע בכל מיני אפיקים. אלו יכולים להיות למשל מניות, אגרות חוב, נכסים לא סחירים וכדומה. אם המניות ושאר הנכסים שקנתה הקרן, עלו בערכם, התשואה של הקרן עולה והרווח שלכם כמשקיעים בקרן גדל. כדאי להביט בתשואה של מספר שנים אחרונות של הקרן בכדי לראות אם היא מניבה תשואות חיוביות וכמה. שימו לב שקרן השתלמות תמיד תציג לכם את הנתונים שנוחים לה (אם הייתה חצי שנה טובה, היא תציג רק את מחצית השנה האחרונה, אם בחישוב של שנתיים התשואה שלה טובה, היא תציג רק את החישוב לשנתיים). כאשר עושים השוואת קרנות השתלמות כדאי לבצע השוואה של תשואה בשלוש שנים אחרונות לפחות. אך גם כאן, העבר לא תמיד מעיד על העתיד, ייתכן שמנהל הקרן המוכשר עזב, ייתכן שפשוט היה לקרן מזל וכו.

סיכון – בשוק ההון מקובל לטעון כי השקעה בנכסים מסוכנים צפויה להניב תשואה גבוהה יותר מהשקעה בנכסים בטוחים. כך למשל מניה של חברת טבע מסוכנת יותר מאג"ח של אותה החברה (החוק מעניק עדיפות לבעלי אג"ח על בעלי מניה של חברה במקרה של פשיטת רגל). יחד עם זאת, מקובל כי הרווח מהשקעה במניות גבוה יותר מאג"ח בדוגמה שלהלן. סיכון ניתן למדוד באמצעות סטיית תקן. סטיית התקן מודד את החריגה הממוצעת מהתשואה הממוצעת של הקרן במשך תקופה מסוימת. במילים פשוטות, כאשר משווים בין כמה קרנות לאורך אותה תקופה, ככל שסטיית התקן של קרן מסוימת גבוהה יותר, אנו לומדים שהסיכון של הקרן גבוה יותר. אם אתם רוצים לפדות את כספי הקרן לפני תום שש השנים, כדאי להימנע מהשקעה בקרן עם סיכון גבוה, שכן פרק זמן קצר מוסיף לרוב לרמת הסיכון הגבוהה ממילא.
מדד שארפ – מדד שארפ הינו מדד שפותח בכדי לשקלל יחד את התשואה והסיכון שכאמור לרוב הפוכים זה לזה. מבלי להיכנס לרזי המדד (שלא קרוי על שמו של קפטן מכבי תל אביב בכדורסל כפי שרבים טועים לחשוב), ככל שהמדד גבוה יותר, אנו למדים כי ביצועי הקרן טובים יותר.

מדדים נוספים להשוואה

היקף נכסים מנוהל – היקף הנכסים המנוהל מלמד על החוסן הפיננסי של מנהלי הקרן. ככל שההיקף גדול יותר, כך מדובר בגוף חזק יותר לכאורה. יש הטוענים כי דווקא גופים גדולים לא בהכרח הטובים ביותר להשקיע בהם, אך לגבי החוסן הפיננסי יש לרוב הסכמה שגוף גדול הינו גוף חזק.

דמי ניהול – קרן השתלמות רשאית לגבות עד 2% דמי ניהול מהמשקיע. אך קרנות רבות מורידות אחוז זה אף למחצית האחוז ויותר. כדאי להתמקח על דמי הניהול של הקרן ולא לקחת אותן כמובן מאליו.
שירות – בהשוואה בין קרנות השתלמות כמו כל השוואה כדאי לתת גם ערך לרמת השירות שתקבלו, היקף האינפורמציה שיספקו לכם ושאר היבטי השירות כפי שאנו מכירים אותם מכל תחום בחיינו. זהו נתון שלרוב ממעיטים בערכו, מאחר ואין הרבה אינטראקציה של המשקיע עם הקרן. אנו לרוב נפגשים עימה במועד ההפקדה ובמועד המשיכה, ובדרך מסתפקים בדוחות שנשלחים לביתנו מדי רבעון.

השוואת תשואות קרנות השתלמות

בכדי לחסוך לכם את הבדיקה, הבאנו לפניכם השוואת תשואות של קרנות השתלמות שהביאו את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים מאי 2005 עד מאי 2008, מסודרות לפי מדד שארפ. ניתן וכדאי לבדוק קרנות נוספות שמציעים לכם:
שם הקופה
תשואה מצטברת
סטיית התקן
מדד שארפ
היקף הנכסים המנוהל (מ' שקלים)
דש טיטניום
58.60%
1.60%
0.5542
8.76
דש השתלמות טיטניום
58.10%
1.60%
0.5488
4.3
דש אקונומיסט תגמולים
59.90%
1.80%
0.4977
261.33
הפניקס השתלמות-מנייתי
91.00%
4.50%
0.3084
25.17
הפניקס תגמולים ופיצויים- מנייתי
90.50%
4.70%
0.2889
16.46
אינפיניטי גמל לסל מנייתי
64.20%
4.20%
0.2306
28.15
אינפיניטי השתלמות ל סל מנייתי
59.20%
4.30%
0.2065
12.22