
הרכב, הטלפון הנייד והמתנות שאתה מקבל מהמעסיק הן הטבות שוות כסף שחייבות במס
קנו לעצמכם מתנה לחג, שרו נושאי המגבעת. ובאמת, גם מתנה לחג מטעם מקום העבודה עולה לכם כסף, שמתבטא במיסים. פעמים רבות המעסיק שלכם נותן לכפ, השכירים, הטבות שונות מעבר למשכורת שהוא משלם. הטבות כאלה עשויות להיות טלפון נייד, מתנות לחגים, רכב וכדומה. אז שכיר מורעף מתנות, דע כי למרות שהמעסיק שלך אולי מנסה להייטיב איתך – רשויות המס לא עושות לך חיים קלים, ובמקרים רבים תידרש לשלם מס על הטבות אלה, המכונות גם "הטבה בשווה כסף". למעשה, מס הכנסה רואה במקרים אלה את המשכורת שלך ככוללת סכום כסף נוסף, שגובהו כשוויה של ההטבה שאתה מקבל, ושעשוי להעלות את מדרגת המס שלך . במילים אחרות: ההטבה עלולה לעלות לך ביותר מס.

קביעת שוויה הכספי של ההטבה – על פי העלות, או על פי קריטריונים קבועים מראש
- ראשית, קביעת שווי ההטבה על פי העלות שלה למעביד, או על פי מחיר השוק שלה – במקרה זה המחיר הגבוה מבין השניים קובע.
- באמצעות קריטריונים שכבר נקבעו מראש על ידי רשויות המס, ואשר קובעות את השווי של הטבות מסוג מסוים. לדוגמה, להטבות כמו רכב חברה וטלפון נייד קיים שווי עלות קבוע על פי פרמטרים שונים.
לא כל הטבה שעולה כסף נחשבת כשוות כסף
הטבה בשווה כסף – כמה זה עולה באמת ועל מה
- שווי מס לרכב
משנת 2007 הועבר נטל המס על רכב צמוד מהמעבידים והעובדים במשותף – לעובדים בלבד. העובדים צריכים לשלם שווי מס לרכב ולמעשה, מעתה רק אתה נושא בעול המיסוי על הרכב שאתה מקבל כהטבה שוות כסף ממקום עבודתך. איך זה מחושב בפועל? לכל סוג רכב רשויות המס קבעו חישוב שווי כסף (בסכום שעולה משנה לשנה עד 2011) באמצעותו נקבע שווי מס לרכב. קרא בהרחבה על שווי מס לרכב
- שווי מס לטלפון נייד
חלק מהסכום שאתה מוציא על שיחות יהיה על חשבונך האישי . מעסיקים רבים מעניקים לעובדיהם טלפון נייד לא רק לצרכי עבודה, אלא גם לצרכים פרטיים. גם במקרה זה רשויות המס מחשבות את ההטבה הזו כשוות כסף ומחייבות אותך במס עבורה. החישוב במקרה זה נעשה על פי ההוצאה החודשית על השיחות שאתה מבצע כדלקמן: שווי השימוש במכשיר הנייד יהיה מחצית מן ההוצאה החודשית שלך, אך לא יותר מ-85 ש"ח, או סכום שנקבע בתקנות מס הכנסה הנוגעות לעניין (הנמוך מבין השניים). מסכום זה מנוכה סך הוצאה חודשית שאתה משלם בשווי 50 ש"ח. שווי ההטבה בכסף לצרכי מס יחושב מההפרש.
אם זה נשמע מסובך הדוגמה הבאה אולי תעזור לפשט את הדברים: אם, למשל, אתה מוציא 150 ש"ח בחודש על שיחות בטלפון נייד שקיבלת מהמעסיק, עליך לשלם על מחצית מההוצאה (אך לא יותר מ-85 ש"ח) ובמקרה הזה 75 ש"ח, מתוכם 50 ש"ח הם על חשבונך. לפיכך תשלם מס על שווי הטבה בכסף על ההפרש שעומד על 25 ש"ח בלבד. - שווי מס ארוחות לעובד
גם על הארוחות שהמעסיק נותן לך עליך לשלם מס על פי שוויה של הארוחה בכסף. על מנת לקבוע זאת, ראשית יש לבדוק מה מחיר הארוחה, בין אם על פי המחיר שהמעסיק משלם, או על פי העלות הריאלית שלה (הגבוה מבין השניים). מס הכנסה מחשב את העלות של הארוחה כאילו ניתנה לך בכסף. - שווי מתנות
מס הכנסה נוגס גם בשווי מתנות שקיבלת ממקום העבודה במועדים קבועים – כגון חגים וימי הולדת. עם זאת, אם קיבלת מתנה חד פעמית, כמו למשל מתנה להולדת ילד, חתונה וכדומה – לא תידרש לשלם על שוויה הכספי מס כלשהו. שווי המתנה בכסף יחושב גם במקרה זה על פי הסכום שהוציא המעסיק או על פי ערך נקוב בשוק (הגבוה מבין השניים).
טיפ: על המעביד שלך וגם עליך לקחת בחשבון את ההטבות בשווה כסף בעודכם מתייחסים לגובה הכולל של השכר שלך. לפעמים יתכן ושווה לך לוותר על הטבה או שתיים וליהנות ממשכורת נטו גבוהה יותר. אם אינך בטוח תוכל להיעזר במחשבון מס שרשות המיסים מעמידה לרשותך באתר.