מיסוי בין לאומי – כך תימנעו מכפל מס

מחשבון שכתוב עליו זמן לתשלום מיסים

איך לחסוך בתשלום מיסוי בינלאומי ולהימנע מכפל מס

בזכות האינטרנט, העולם הפך בשנים האחרונות להיות כפר גלובלי קטן ועולם העסקים הפך להיות תחרותי ומאתגר עוד יותר. כפועל יוצא, נושא המיסוי הבין לאומי הפך לנושא "חם": חברות ישראליות יכולות כיום בקלות למכור את מוצריהן או את השרותים שלהן מעבר לים ולהקים חברות או שלוחות בחו"ל, כשסוגיות המס הנגזרות מכך מגוונות. גם אנשים פרטיים יכולים בקלות רבה לעשות עסקים בחו"ל דרך הרשת ולייצר הכנסות, אפילו אם הם גרים בארץ הצבר. בפועל, על מנת להתמודד עם נושאי המיסוי הבינלאומיים הוקמה בשנת 2000 היחידה למיסוי בינלאומי מס הכנסה, שנועדה לטפל בנושאי הכנסות ומיסוי בינלאומי. בדקו כאן איך לא תשלמו מס פעמיים, ואיזה מס תשלמו בכלל?

עד לא מזמן מדיניות החיוב במס בישראל הייתה טריטוריאלית – כלומר, הוטל מס על הכנסה שהייתה לך בישראל, ולא משנה אם אתה תושב ישראל או תושב חוץ. לפני שנים ספורות חלה רפורמת מס שבמסגרתה אומץ בסיס חיוב אישי. כיום, אתה חייב במס על ההכנסות שלך – ולא משנה אם הרווחת את הכסף בארץ או בחו"ל. לכן, אם יש לך עסקים בחו"ל, כדאי שתכיר את חוקי המיסוי הבינלאומי.

כלל הזהב: האם אתה תושב ישראלי או תושב חוץ?

אם אתה תושב ישראל תצטרך לשלם מס על בסיס כלל עולמי, בעוד שאם אתה תושב חוץ תשלם מס רק על הכנסות ממקור ישראלי. לדוגמה, אם אתה עיתונאי ישראלי שמתגורר בקנדה באופן קבוע, ומקבל משכורת מהעיתון שמעסיק אותך בישראל – תשלם מס בישראל על המשכורת שלך (אפילו אם היא מועברת לחשבון הבנק שלך בקנדה). מצד שני, אם אתה עיתונאי אמריקאי שמתגורר בישראל ועובד עבור עיתון בניו-יורק, המשכורת שלך שמתקבלת בארה"ב תחוייב במס בארה"ב – גם אם היא מועברת לחשבון הבנק שלך בישראל.

אם אתה עובד או חי בחו"ל – מס הכנסה יקבע היכן התושבות שלך

על מנת לקבוע מהי התושבות שלך בפועל בשנת המס, מס הכנסה קובע היכן נמצא "מרכז החיים" שלך. על מנת לקבוע זאת, רשויות המס יקחו בחשבון את הקשרים המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים שלך, כולל מקום מגוריך, מקום עבודתך, היכן חשבונות הבנק שלך (בארץ או בחו"ל) וכדומה. אם שהית בישראל 183 ימים או יותר – סביר שיקבע שמרכז החיים שלך הוא בישראל.

על מנת להמחיש זאת ניקח לדוגמה ישראלי, נשוי ואב לשניים שעובד בשליחות בארה"ב. במסגרת עבודתו הוא נמצא מרבית השנה בארה"ב ומגיע לישראל בממוצע של 40 ימים בשנה. אשתו וילדיו מוטסים אליו במימון מקום העבודה ארבע פעמים בשנה לחופשה. היכן תקבע תושבותו של האיש? במקרה זה, מאחר ומרכז החיים שלו (קרי, המשפחה, האישה והילדים) נמצאים בארץ, כמו גם חשבון הבנק אליו מועברת משכורתו – סביר להניח שתושבותו תיקבע בישראל על ידי רשויות המס.

מבחן התושבות במקרה של חברה

כמו במקרה של אנשים פרטיים גם במקרה של חברות קובעות רשויות המס את מקום התושבות של החברה על פי שני פרמטרים עיקריים:

  • האם החברה רשומה בישראל ועיקר פעילותה בישראל.
  • האם השליטה וניהול החברה נעשים בישראל.

על פי המענה לשאלה זו מס הכנסה קובע מהי התושבות של החברה, ועל פי כן קובע האם יש לה חבות במס בישראל או בחו"ל.

מס בין לאומי – כמה זה עולה לך באמת

לעובדת היותך תושב חוץ אין משמעות מבחינת חברות המס שלך בישראל. במילים אחרות: תהיה חייב באותן מדרגות מס הכנסה כמו אזרח ישראלי המשלם מס. לא קיימות הקלות או החמרות מס עם ישראלים המוגדרים תושבי חוץ, או עם ישראלים המייצרים הכנסה בחו"ל עליה משולם מס בישראל.

אמנה למניעת כפל מס – שומרת שלא תשלם מס פעמיים

באופן טבעי קיימת "התנגשות" בין המדינות בגביית מס. ניקח לדוגמה ישראלי שמתגורר בישראל, אבל מרוויח כסף מחברת אינטרנט הרשומה והפועלת באמצעות שרתים באיטליה. למי מהארצות שמורה "זכות הנגיסה הראשונה"? האם המס יגבה על פי מקום יצירת ההכנסה או על פי התושבות? במרבית המקרים זכות "הנגיסה" שמורה למדינה בה נוצר הרווח, ובדוגמה שלפנינו איטליה תגבה את המס. לאחר שאיטליה תגבה את המס, גם אם הוא נמוך יותר מהמס שהיה נגבה בישראל – המדינה לא תגבה מס נוסף מתוקף אמנה למניעת כפל מס.

מטרתה של האמנה למניעת כפל מס היא להקל ולמנוע מצב שבו יגבה ממך מס כפול בגין אותה הכנסה.

טיפ: כמעט בכל אמנה למניעת כפל מס שמדינת ישראל חתומה עליה קיימת מדיניות העברת מידע – במילים אחרות, רשויות המס במדינת ישראל יכולות לפקח על הכנסתך בחו"ל על מנת למנוע ניסיונות להעלמת מס.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך החזרי מס לשכירים וכיצד לקבל נקודות זיכוי