אז איפה כדאי לחסוך כסף בימים שבנקים בסכנה
כפי שהוכיחו לאחרונה משברים כלכליים וימי מיתון, כסף יכול להיות נזיל. בנקים בוול סטריט נפגעים, הכלכלה ביוון ובספרד בתהליכי קריסה וחברות ביטוח ענקיות יציבות כמשענת קנה רצוץ. כך גם בישראל, החרדה לכספנו, אפילו אם היא מופקדת בבנק מרכזי, לגיטימית ומעוררת מחשבה היכן כדאי לחסוך את הכסף שלנו. איפה הכסף יהיה הכי בטוח ובאיזו תוכנית?
חסכונות בפקדונות הם חסכונות בטוחים יותר
באופן כללי חסכונות בפקדונות בנקאים בטוחים יותר מהשקעות בשוק ההון ואפילו הבטוחות יותר דוגמת אג"ח. הבנקים בישראל יציבים יותר מבנקים בחו"ל בשל מבנה שמרני יותר של המערכת הבנקאית בישראל.
אם אתם רוצים ביטחון ומוכנים גם לוותר על התשואה, גשו אל הבנקאי ובקשו ממנו לחסוך בפיקדון בנקאי. לרוב לא ממליצים על חיסכון כזה מאחר והוא לא נותן ריבית גבוהה, למרות ואולי בשל הנוחות הרבה שבחיסכון.
חיסכון באג"ח מדינה עדיף על חיסכון באג"ח קונצרניות
אג"ח, כלומר איגרת חוב, היא תעודה שמי שנותן אותה מבטיח להחזיר לכם את הכסף שנתתם לו בתוספת ריבית מסוימת. אג"ח קונצרני הוא אג"ח שמנפיק קונצרן, כלומר חברה גדולה. אג"ח מדינה הוא אג"ח שמנפיקה המדינה עצמה, כלומר ממשלת ישראל. אם חברה גדולה ואפילו החזקה ביותר, יכולה לפשוט רגל (ויעידו פשיטות הרגל בארצות הברית בימי המשבר), הרי שפשיטת רגל של מדינה נדירה יותר. לכן אם אתם רוצים להמר על מה שבטוח יותר, אג"ח מדינה בטוח אם אתם מאמינים שישראל תתקיים. אגב, אג"ח מדינה בטוח לא פחות מפקדונות בנקאיים ולרוב נותן תשואה עדיפה.
מניות אינן חיסכון בטוח בימי מיתון
לא נרחיב על מניות, מניות הן ההשקעה המסוכנת ביותר, וזו שלרוב מקבלים עליה תשואה עדיפה. בימים של מיתון, יש שיעדיפו לחסוך בפקדונות או אגרות חוב ולא במניות כדי להבטיח את כספם. לאג"ח של חברה יש עדיפות על מניות של אותה חברה במקרה של פשיטת רגל. כלומר מי שבעל אג"ח של חברה מסוימת שפשטה רגל, יקבל כספו לפני בעל מניות של אותה חברה.