
במהלך ההיסטוריה של האנושות, סוחרים קנו ומכרו מיד ליד, ועשו עסקאות בינם לבין עצמם ועסקאות ענק בין מדינות. עוד מימי הפרעונים, דרך הסוחרים בספינות הגדולות של המאה ה-18, ועד לימינו אנו – כאשר העולם הפך להיות כפר גלובלי ובדקות בודדות ישראלי יכול לרכוש באינטרנט מוצר מיפן – המסחר הבינלאומי חי ונושם, והמסחר מתגלגל בין מדינות ובין תרבויות, אבל המטבע עצמו משתנה. מסחר במטבע חוץ – מט"ח – הוא המסחר הרווחי ביותר בעולם, ופועל סביב השעון. דולר, אירו, רובל או שקל: ערך המטבע משתנה מיום ליום, ושערי החליפין משפיעים על המסחר עצמו. אלא שמעבר משקל חדש לדולר יכול להיות משמעותי, ומסחר כשהדולר גבוה או נמוך יותר משפיע כמובן על הקנייה. אם כך, כדאי להבין בראש ובראשונה כיצד פועל שוק המט"ח על מנת לבצע רכישות נבונות והשקעה בטוחה.

מהו שער חליפין
מי שמסתובב במדרחוב, בטיילת, באזורים מתוירים או אפילו בתחנה המרכזית החדשה יוכל להבחין בעמדות של CHANGE – מקומות המיועדים להחליף את המטבע המקומי במטבע זר, ולהיפך. כך לדוגמא, יכול ברנש ממוצע לטוס לברלין, אך אם יבוא לסופרמרקט השכונתי לקנות מילקי ויציג לקופאית מטבע של חמישה שקלים, יגיע מנהל הסניף ויאמר לו: "ראוס, שנל." לעומת זאת, אם ישלם על המוצר בשטר של אירו, ייצא מהסופרמרקט שמח וטוב לבב והמילקי בידיו. עד לא מזמן, הפרנק נתן את אותותיו בזירה הגרמנית, אבל מאז שהאיחוד האירופי קיבל על עצמו מטבע אחד, החיים נהיו יותר קלים לאירופאים כך שגרמני יכול לנסוע לקנות פיצה באיטליה מבלי שיהיה עליו לעצור בתחנת ה-CHANGE ולהחליף את השטרות שברשותו ללירטות מקומיות.
מהלך זה של האיחוד האירופי גם תרם להתחזקות המטבע, שכן חוק ידוע בכלכלה קובע שערכו של מטבע עולה ככל שהוא יותר פופולרי בקרב הסוחרים. כך לדוגמא, הדולר תמיד יהיה חזק יותר מהשקל. בין אם הדולר שווה שלושה שקלים ובין אם, למשל, יעלה ערכו בשנה שלאחר מכן ויעמוד על ארבעה שקלים, עדיין הדולר מנצח את השקל בנוק אאוט. מנגד, גם לשקל יש מילה בעניין והוא יכול לבצע מהלכים מפתיעים. לא פעם שומעים בחדשות על התחזקות של השקל או על כך שהדולר עלה בעשירית האחוז, לדוגמא, או-אז ממהרים ברוקרים וסוחרים למכור מניות לפני שהדולר יזנק עוד יותר. כך או אחרת, עלייה של הדולר יכולה לנבוע הן מהתחזקות הדולר והן מפיחות באחוזים של השקל אל מול הדולר.
מה זה אומר? איך אפשר לקרוא את זה?
מי שנוטל לידיו עיתון כלכלי ויעיין בנתוני שערי החליפין, אולי יתייאש ויעבור למדור הספורט. מכיוון שגם שם כנראה צפויה לו אכזבה, כדאי בכל זאת לנסות להבין לקרוא בין השורות, בין המספרים ובין האותיות. למטבעות קיימים קיצורים. מול כל קיצור מופיעים קיצורים נוספים, שגם הם קיצורים למטבעות אחרים ומהווים את המטבעות הזרים שמובלים על-ידי המטבע המצוין בראש השורה. מאחר והמטבע המוביל מופיע ראשון והמטבע המובל מופיע אחריו, יש לקרוא את השורה באופן הזה. ניתן דוגמא לכך:
המטבע המוביל הוא אירו (EUR) והוא הכי חזק. כמו בשחמט, הוא המלך, שר המטבעות. מי כפופים לו? השקל הישראלי (הוא משלנו!), הין היפני, הדולר האמריקאי ולירה שטרלינג הבריטי. אחרי האירו מוביל לירה שטרלינג ואחריו הדולר, ואחרי כל אחד מהם שורה של מטבעות זרים שמובלים אחריו.
כאשר אומרים ששער הדולר עומד על 4.1504, מתכוונים כל דולר שווה לסכום הזה. כל ציטוט כזה של שער חליפין מורכב בחמש ספרות, כאשר עיקר המסחר מתבסס על התנודות בספרות שאחרי הנקודה העשרונית. אלוהים נמצא בפרטים הקטנים.
מקורות השקעה במט"ח – פקדונות וניירות ערך
אחרי שהבנו פחות או יותר מה זה מטבע חוץ, נוכל להיכנס כעת לעובי הקורה ולהבין כיצד ניתן להשקיע במט"ח באמצעות פקדונות וניירות ערך, אותם ניתן לרכוש מהבנקים ומברוקרים פרטיים. חשוב לבדוק את תנאי ההשקעה, כגון גובה דמי הניהול, העמלות, התשואות, התנאי והסיכונים. קיימים שלושה סוגים של פקדונות עליהם ניתן את הדעת:
סוגי פקדונות
1. פצ"מ. פיקדון צמוד מטבע. פיקדון זה צמוד למט"ח ובעל ריבית חסרת סיכון דולרית. הפצ"מ, אותו ניתן לקבל בכל בנק, נושא בחובו גם עמלת כניסה ויציאה מהפיקדון.
2. פיקדון דולרי. בפיקדון מסוג זה, הצמוד לדולר ובעל ריבית חסרת סיכון דולרית, ניתן להפקיד אך ורק דולרים, בעמלה של סחר בדולרים ועמלת חליפין. לעומת הפצ"מ, כאן אנחנו מדברים על מטבע אמיתי כך שהריבית גבוהה ומכירת הפיקדון הינה בשער מיידי.
3. פיקדון מובנה (סטרקצ'ר) על הדולר. פיקדון המציע קרן נומינלית ותשואה מוגדלת, בתום תקופה בה מתמלאים תנאים מסוימים. פיקדון מסוג זה מוצע על-ידי הבנקרים במטרה להבטיח תשואה מוגדלת במקרה של עלייה בשיעור הדולר.
סוגי ניירות ערך
מלבד פקדונות, ניתן להשקיע במט"ח גם באמצעות ניירות ערך. להלן שלוש דוגמאות לניירות ערך:
1. אג"ח צמוד מט"ח. אגרות חוב ממשלתיות או של חברות ישראליות (אג"ח קונצרניות) או זרות (אג"ח חו"ל, שעלות רכישתה לרוב גבוהה). האג"ח מבטיחה את הקרן במועד הפדיון בתוספת התמדה למט"ח וריבית, אך היא מושפעת משינויים בריבית.
2. תעודת סל (פיקדון סחירות). נייר ערך שעוקב מדדים של קבוצת מניות או קבוצת אג"חים או מטבעות מובילים, או על מדדי חו"ל ואג"ח חו"ל במט"ח. תעודות סל מבטיחה הצמדה למדד בצבירה של ריבית גבוהה. מדובר באפיק השקעה זול ובעל תשואה מיידית כמו פיקדון יומי.
3. קרנות נאמנות מט"חיות. מדובר בקרן נאמנות אשר משקיעה לפחות חצי מנכסיה במטבע חוץ. מאחר וההשקעה מתבצעת בשקל, ניתן לחסוך בעלויות המרה למט"ח וקיימת נזילות יומיומית. לעומת זאת, עלות דמי ניהול הקרן עומדת על חצי אחוז עד אחוז אחד לשנה ועמלה בנקאית בגובה חצי אחוז לשנה. קרן נאמנות לא מבטיחה ריבית, אך בגלל שמדובר בהשקעה הדומה לתעודת סל, הריבית גבוהה יחסית לפצ"מים ולפקדונות דולריים.
סוגי מסחר במט"ח
השקעה במטבע חוץ מאפשר כמובן רווח מעצם ההשקעה, אולם קיימת אפשרות לרווח מגידור סיכונים. כך, למשל, ניתן את הדעת על גידור סיכונים בעסקת פורוורד ליבואנים וליצואנים.
גידור סיכונים – עסקאות פורוורד
ייתכן מצב בו אנו קונים סחורה מיובאת, אשר תגיע אלינו בעוד כחודשיים תמימים. בזמן זה שער האירו צפוי להאמיר, כך שקיימת בפנינו האפשרות לבצע עסקת פורוורד על היורה לחודשיים וכך נוכל לרכוש בעוד חודשיים אירו בשער חליפין של היום, עם הפרשי ריבית על החודשיים. במקרה של יצוא, אם אנחנו מוכרים סחורה נוכל להגן על עצמנו מפני ירידה בערך הדולר ולבצע עסקת פורוורד של הדולר מול השקל. מלבד הפרשי ריבית, נוכל לשמר את שער הדולר של היום גם כאשר העסקה תצא אל הפועל.
מסחר באמצעות מינוף
מסחר באמצעות מינוף נותן הזדמנות לסוחרים אשר אין ברשותם את מלוא הסכום הדרוש להשקעה. מדובר בהלוואה לכל דבר ועניין, הצמודה לדולר. על כל דולר שאנו משקיעים נקבל כהלוואה סכום מסוים למסחר, בהתאם להלוואה שלקחנו. סוג מסחר אשר מובסס על עיקרון המינוף הוא מסחר ספקולנטי.
מסחר ספקולנטי
משקיעים המהמרים על תנודות שערי החליפין הם הרוב המכריע של סוחרי המט"ח, במסחר שקרוי מסחר ספקולנטי, כלומר כזה המתבסס על תשואות גבוהות לצד סיכונים גבוהים, ויצירת רווח על בסיס הפרשי שערי החליפין.
כיצד ניתן לנתח את שוק המט"ח
קיימות שתי שיטות עיקריות לניתוח שוק מטבע החוץ. הגישה הפונדמנטלית והגישה הטכנית.
· הגישה הפונדמנטלית. גישה זו מתמקדת בנתונים כלכליים: ניתוח מדדים מקרו כלכליים (תוצר, מדדי מחירים, מאזן תשלומים, ריבית, וכד'); ניתוח מדדים פיננסיים (ריבית על אג"ח, מחירי מניות); התרחשויות פוליטיות של שוק אשר משפיעות על ההיצע והביקוש של המטבע המקומי. לפי הגישה הפונדמנטלית, משקיעים יעשו את חישוביהם בהתאם להודעות הבנקים על עליית ריבית, למשל, אשר גוררת אחריה עלייה של המטבע, או לפי מצב כלכלי משתנה של המדינה.
· הגישה הטכנית. מאחר וגם לתנודות בשער החליפין קיימים גבולות, לכאן ולכאן, הגישה הטכנית מתבססת על תנודות אלו. ניתוח טכני של גבולות אלה, יצביע למשל על שינוי המגמה ויעודד קנייה או מכירה של מט"ח, וזאת אך ורק לפי גרפים ומדדים טכניים. לפי הגישה הטכנית, שערי חליפים חוזרים על עצמם וההיסטוריה לעולם חוזרת, כך שדפוסי התנהגות שבים אחת לכמה זמן, מה שמקל על המנתחים הטכניים.