
שמעתם את הרעש הזה? זאת היתה כנראה בועת הנדל"ן שהתפוצצה עכשיו. לא מפתיע, בוודאי לא את כל מי ששכר אי פעם דירה עם שני שותפים, אחד מהם גם מתופף מידי פעם. לא שזה נזק, ממש לא, כי נזק אמיתי יכול להיות הרבה יותר כואב, גם לכיס. ואכן, במהלך המעמד החגיגי של חתימת חוזה הדירה ניצבים השוכר והמשכיר מול עניין הביטוח. ביטוח לדירה שכורה? בוודאי. השאלה היא, מי נושא בנטל?
האם יש חובת ביטוח לדירה שכורה, מה רוצה מאיתנו בעל הבית בכלל ומה אנחנו צריכים לעשות. איך מוצאים ביטוח זול בלי לוותר על הדברים החשובים.

האם יש חובה בביטוח דירה שכורה?
ממש לא. רכישת ביטוח לדירה שכורה, ממש כמו ביטוח לדירה קנויה, היא בגדר החלטה אישית של בעל הדירה. אלא שבמקרה של דירה שכורה, יש הטוענים שגם לשוכר צד בעניין: אחרי הכל, אמנם המשכיר הוא בעל הנכס והוא הנושא באחריות לדירה, אלא שגם השוכר, אפעס, מעורב במקרה של פגיעה בדירה או בתכולתה מהסיבה הפשוטה שהוא פשוט גר בה. אז אין חובה בביטוח דירה, אבל בעת חתימה על חוזה לא יהיה זה מופרך להעלות את הנושא הזה לדיון, ואולי אפילו להתחלק – השוכר והמשכיר – בעלות הביטוח.
מה כולל ביטוח על דירה שכורה?
אופי הנזק הכלול בביטוח שונה מחברת ביטוח אחת לשנייה, אבל באופן כללי חברות הביטוח מציבות מספר אופציות לביטוח דירה שכורה. אחת מהן היא ביטוח מבנה, המאפשרת פיצוי לנזקים חיצוניים לדירה עצמה, אשר נגרמו למשל כתוצאה מהצפות, התפוצצות, שריפה ולעתים אף נזקי טבע. ישנה אפשרות לפיצוי עבור נזקים לרכוש כתוצאה מפריצה או שוד. כמו כן, ניתנת גם אפשרות לביטוח צד ג', אשר יכול להיות שימושי למשל אם אירחתם בדירה את יו"ר ועד הבית שבא לגבות תשלום חודשי, והוא החליק על קליפת בננה בדרך לסלון. קיימות גם פוליסות המבטחות את המשפחה, את העוזרת העובדת בבית וגם תאונות אישיות.
מה הביטוח אינו כולל?
לא כל פוליסות הביטוח מכסות נזקים אשר נגרמו מרעידות אדמה, למשל, ונזקי טבע אחרים. חשוב לשים לב גם למקרה של שיבוב, כלומר תביעה מטעם חברת הביטוח במקרה בו תגיע החברה למסקנה כי הנזק נגרם כתוצאה מרשלנות. לפיכך, בעת חתימה על חוזה הדירה או חוזה הביטוח, כדאי לבדוק אם קיים סעיף המתייחס לויתור על שיבוב כנגד השוכר, אחרת תמצאו את עצמכם מתמודדים עם תביעה מצד חברת הביטוח לאחר שזו האחרונה שילמה עבור הוצאות מכבי האש לאחר ששכחתם את הסיר עם האורז על הגז לפני שיצאתם מהבית.
עם שריפה ועם הצפה, ובלעדיהן, כדאי להיערך למקרים כמו אלה בעת חתימת חוזה הדירה, ואם החלטתם לכלול את סעיף הביטוח בחוזה כדאי להתחלק בעלויות עם משכיר הדירה. אחרי הכל, הסיכוי לנזקים בדירה שכורה הוא לא עד כדי כך מופרך.