מכס – איך מחשבים וכיצד משלמים פחות?

תמונה שרשום עליה מיסים

מהו מכס

אמרו חכמים: שלושה דברים מבאסים את הישראלי בבואו חזרה לנתב"ג – החום, כותרות העיתונים והמכס. ומקשים תלמידי חכמים: מכס מהו? מכס הוא מס שעליך לשלם אם אתה מייבא לארץ מוצרים מחו"ל, או אם אתה קונה מוצרים מסוימים שיובאו לארץ – כמו למשל מוצרי חשמל או תכשיטים שונים, וכדומה. המכס שאתה משלם נגבה על ידי רשות המכס הכפופה לרשות המיסים, כאשר מה שמכונה "תעריף המכס" קובע על אילו מוצרים יחול מכס ועל אילו לא. במרבית המקרים המכס יחול על מוצרים שערכם 200$ ומעלה… אבל מיד תגלו מדוע לבקש מהמוכר הישראלי בחנות בניו יורק לרשום לכם בקבלה 199$ על מצלמה בשווי 300$ לא יעזור לכם. לא בגלל שהזבן לא נחמד (הוא לא), אלא בגלל… טוב, לא נעשה ספוילר. המשיכו לקרוא על המכס ועל פטור ממכס.

 

למעשה, רוב הייבוא לישראל פטור לחלוטין ממכס מאחר וישראל חתומה על הסכמים המכונים "הסכמי סחר חופשי", שנועדו לעודד סחר חופשי בין מדינות בעולם המערבי. המוצרים שכן חייבים במכס הם מוצרים הקבועים, כאמור, בצווי תעריף המכס.

מדוע מוטל מכס בישראל

המדינה מטילה מכס על מוצרים מסוימים מתוך מטרה לעודד ולהגן על הייצור המקומי מפני הייבוא המתחרה וגם על מנת לווסת את היבוא. בנוסף, זוהי דרך נוספת בה המדינה מייצרת לעצמה הכנסה.

כיצד מחושב המכס

תעריף המכס שתצטרך לשלם מחושב בשלוש דרכים עיקריות:

  • מס על הערך – זהו מס שמוטל כאחוז מסוים מן הערך. כך למשל, אם אתה קונה הליכון חשמלי מיבוא העולה 2,400 ש"ח, תידרש לשלם מכס בשווי 12% מהמחיר, ובסך הכל 2,688 ש"ח.
  • מס קצוב – זהו מס המוטל כסכום קבוע בש"ח לפי יחידת מידה. כך למשל, על כל ליטר בנזין מוטל מס בסכום שקלי קבוע.
  • מס מעורב – זהו שילוב של שני המיסים הקודמים.
על מנת לקבוע מה יהיה שיעור המכס שיהיה עליך לשלם יש לקבוע ראשית מה הערך של המוצר. קביעת הערך חשובה מאוד גם משום שהיא משמשת בסיס לחישוב מס קניה ומע"מ. הדרך הנפוצה ביותר לקבוע את ערך המוצר, היא על פי מחיר העסקה, כפי שרשום בחשבון שניתן על ידי הספק.  יחד עם זאת, במכס נמצאות רשימות של המוצרים הנפוצים בעולם (כולל המערכת שקנית אתה בתאילנד) והם יודעים מה המחיר המשוער של המוצר, ולכן נסיון להביא קבלות פיקטביות נמוכות יותר, לא יצליח לרוב. ולעיתים אפילו אם קניתם באמת במחיר זול יותר, תתקשו לשכנע את פקידי המכס.

תשלום מכס לנוסע השב מחו"ל

רשויות המכס סומכות עליך,האזרח, כי תצהיר בפניהן על מוצרים שרכשת בזמן שהייתך בחו"ל ואשר שוויים עולה על 200$ (מה שהופך אותם ברוב המקרים לחייבים במכס). על מנת להימנע מתשלום מכס על מוצרים שאתה מוציא מהארץ כדאי שתפעל על פי ההמלצות הבאות:

  • ביציאה מהארץ – כאשר אתה יוצא מהארץ עם מוצרים שונים שעלולים להיות חייבים במכס (השווים 200$ ומעלה, כאמור) – עליך להצהיר לרשויות המכס על כך, על מנת למנוע מצב בו תידרש לשלם מכס עם חזרתך (לך תוכיח שאת המחשב הנייד קנית בישראל ולא בחו"ל). באפשרותך להצהיר על כך עם יציאתך מהארץ בטופס מכס מיוחד שיינתן לך על ידי רשויות המכס בנמלי היציאה מהארץ.
  • בכניסה לארץ – אם שבת לארץ מחו"ל עם מוצרים שרכשת ששוויים עולה על 200$, עליך להצהיר על כך לרשויות המכס בנמל. על מנת להצהיר יהיה עליך לעבור ב-"מסלול האדום" (ה-"מסלול הירוק" הוא למי שאין לו מה להצהיר). במידה ולא תצהיר ובודק מכס יבדוק וימצא בתיקיך את המוצרים הנ"ל, תיאלץ לשלם גם מכס ולעיתים אף קנס. במידה ולא – המוצר יוחרם.
    הימנע מטקטיקות ידועות כמו מעבר בטוח תוך כדי שריקה, או התגודדות של קבוצה שמחביאה נער צעיר עם חבילות רבות… פקידי המכס, מקפידים במיוחד בטיסות מהמזרח הרחוק בשל השיעור הגבוה של הברחות ממדינות במזרח
שים לב: ישנם מוצרים שהמכס לא יתיר לך להכניס לישראל מחו"ל, כמו למשל מוצרים הנחשבים מגונים, זיופים של מטבעות, שטרות או מסמכים, צמחים, כלי ירייה או נשק, מיכל מדמיע, חומרי נפץ, בעלי חיים מסוכנים (כגון נחש צפע), ציוד או כלים הקשורים להזדהות ותמיכה בארגון טרור (כגון פוסטר, דגל וכדומה).

תשלום מכס על רכישות שעשית באינטרנט או באמצעות קטלוג מחו"ל

האינטרנט פתח בפני ישראלים רבים צוהר לעולם שלם של קניות בחו"ל: אם פעם כשהיית נוסע לחו"ל היית מקבל רשימת קניות ארוכה לדברים ש-"אפשר להשיג רק שם", הרי שכיום באמצעות האינטרנט אפשר לקנות הכל ובכל מדינה בעולם בלחיצת כפתור. כך גם לגבי קטלוגים של מוצרים הנמכרים בחו"ל. מכאן, שפעמים רבות מוצרים שאתה אולי קונה בחו"ל והנשלחים אליך לישראל (בדרך כלל באמצעות הדואר) מחייבים אותך בתשלום מכס – בהתאם לסוג המוצר ובהתאם למחירו. לדוגמה, אם תזמין באמצעות האינטרנט נעלי ספורט יקרות מארה"ב – יתכן ותיאלץ לשלם עליהן מכס.

פטור ממכס – כיצד לקבל פטור או הנחות במכס

קיימים מספר מקרים בהם תוכל לרכוש מוצרים פטורים ממכס, או לקבל הנחות שונות:

  • אלכוהול וסיגריות – ניתן להכניס לארץ עד ליטר אחד של משקאות חריפים, עד 2 ליטרים של יין  ומוצרי טבק עד 250 גרם (או עד 250 סיגריות) – מגיל 18 ומעלה בלבד
  • בשמים – עד רבע ליטר לאדם
  • מוצרי הלבשה, הנעלה, טואלטיקה – ניתן להכניס ללא תשלום מכס בכמות המתאימה לצריכה אישית.
  • סוגי מזון שונים – עד 3 קילוגרמים

חנויות פטורות ממכס:

מוצרים שנמכרים בדיוטי פרי הם מוצרים פטורים ממכס, כך שאם אתה נוסע לחו"ל (דרך האוויר או היבשה) – תוכל ליהנות ממגוון מוצרים מוזלים יותר, כגון טבק, קוסמטיקה, מוצרי חשמל, ביגוד, הנעלה ועוד.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: מדרגות מס הכנסה והאם אתם זכאים להחזרי מס